Tiny House’lar artık yaşantımızın bir parçası oldu. Evden işe giderken yolda tekerlekli bir Tiny House görme ihtimalimiz artık çok yüksek. Ülkemizde neredeyse iki yüz bini aşkın insan Tiny House’larında hayatına devam etmektedir. Merlin Yapı olarak hazırlamış olduğumuz bu içeriğimizde bugünkü konumuz daha çok Tiny House sahiplerini ilgilendirmekte. Tiny House sahibi değilseniz üzülmeyin, bu içeriğimizde değineceğimiz konular ileride Tiny House sahibi olmayı düşünen herkes için faydalı olacaktır. Hadi gelin, Tiny House bakımında yapılan hatalar içeriğimize hep beraber başlayalım!
Tiny House Nedir?
Tiny House, 10 ile 50 m2 arasında büyüklüğe sahip evlere verilen bir isimdir. Tiny House’lar bir yapı tipinden daha çok bir hayat felsefesidir. Bu evlerde yaşayan insanlar çoğunlukla Minimalizm felsefesini hayat felsefesi olarak benimsemişlerdir. Öyle ki Tiny House’lar zaten aslında Minimalizm odaklı tasarlanmış yapılardır. Tiny House’lar tekerlekli ve sabit olmak üzere iki varyasyonlu olarak üretilmektedir. Tiny House’ların büyüklükleri birçok insana göre aşırı derecede yetersiz olarak nitelendirilir fakat bu evlerin Minimalizm odaklı olduğunu unutmayın! Minimalizm felsefesinde hiçbir şey israf edilmez. Yani bu evlerde her şeyi tamamıyla kullanıcı odaklı üretilmiş olup işe yaramayan hiçbir materyal yoktur. 160 m2 bir apartman dairesinde yapabildiğiniz her şeyi 30 m2 bir Tiny House’da da rahatlıkla yapabilirsiniz. Tiny House’lar işlevsellik bakımından değil apartman daireleriyle saraylarla bile yarışabilecek düzeydedir.
Tiny House Nasıl Ortaya Çıktı?
İlk Tiny House, 2008 yılında küresel ekonomik kriz döneminde Amerikalı biri tarafından alternatif konut amacıyla üretilmiştir. Küresel ekonomik kriz döneminde ne yazık ki birçok insan evlerinden oldu hal böyle olunca ise alternatif konutlar patlama yaptı. Özellikle Tiny House yapı tipi hem ucuz olması hem de işlevsel olması yüzünden birçok insan tarafından sevildi ve tercih edilmeye başlandı. Amerika’da popülerleştikten ve yaygınlaştıktan sonra diğer batı ülkelerinde de kullanımı arttı. Günümüzde ülkemiz dahil birçok ülkede aktif bir şekilde kullanılmakta ve üretimi yapılmaktadır.
Tiny House Bakımı Ve Yapılan Hatalar
Tiny House’lar da diğer yapı tipleri gibi düzenli bakım ihtiyacı duyar. Tiny House’umuza düzenli bakım yaptığımız takdirde hem çok daha güvenli bir yapıda oturmuş oluruz hem de evimizin kullanım ömrü aynı oranda artmış olur. Bakım yaparak ileride oluşabilecek sorunlara karşı erken önlem alabilir bununla beraber yüksek masraflardan kurtulabiliriz. Dilerseniz hadi gelin Tiny House’lara bakım yapılırken yapılan hatalara geçelim!
Hava Filtresi Değiştirmemek
Günümüzde Tiny House’ların %90’ı ısıtma veya soğutma işlemi için klimayı tercih etmektedir. Tiny House’lar m2 bakımından ufak olduğu için klima kullanılması aşırı derecede avantajlı olmaktadır. Uzun zamanlar klima kullanıldıktan sonra bakım yapılması şart oluyor fakat insanların çoğu hava filtresini değiştirmeyi ihmal ediyor. Verimli ve tasarruflu bir klima kullanımı istiyorsanız hava filtresini değiştirmeyi sakın ama sakın ihmal etmeyin!
Dağınıklılık
Tiny House’unuza bakım yaparken sadece teknik konulara odaklanmayın. Özellikle dağınıklılık gibi sizi ruhsal olarak etkileyen konulara da özen göstermeyi ihmal etmeyin. Tiny House’lar küçük olduğu için dağınıklılık sizi fazlasıyla bunaltabilir. Evinizi düzenli ve tertipli tutmaya çalışın. Uzun vadede faydasını göreceğinizden emin olabilirsiniz.
Bakım Birikimi
Tiny House’unuza bakım yapmak için mutlaka birikim yapmalısınız. Özellikle bakım esnasında ömrü dolmuş eşyalar tespit edilirse bunların yerini hızlı bir şekilde doldurmak için bu birikimden faydalanabilirsiniz. Bildiğiniz gibi ülkemizde ne yazık ki her gün yeni zamlar gelmektedir, bu zamları takip etmek bazen imkansız olabiliyor. Durum böyle olunca da birikim yapmak bu tarz durumlara karşı iyi bir hazırlık olabilir.
Dış Cephe
Dış cephe kaplaması birkaç yıl aradan sonra çeşitli çatlamalara maruz kalabilir veya dış cephe boyası aradan geçen yıllara bağlı olarak çeşitli lekelere bulanabilir. Hem evinizin daha iyi görünmesi için hem de daha sağlam olması için dış cephenin bakımını ihmal etmeyin. Profesyonel ustalar eşiğinde dış cephenin eksiklerini analiz edin ve ona göre aksiyon alın. Tiny House bakımında yapılan hatalar ve özellikle göz ardı edilen noktaları sizlerle paylaşmaya çalıştık. Bu başlıklara dikkat ettiğiniz takdirde daha iyi ve uzun ömürlü bir Tiny House’a sahip olabilirsiniz. Bu içeriğimizde siz değerli okurlarımız için “Tiny House Bakımında Yapılan Hatalar” konusuna detaylı bir şekilde değindik. Umarız ki bu içeriğimiz sizin için faydalı ve sorduğunuz her soruya cevap niteliğinde olmuştur. Sizde bir Tiny House sahibi olmak istiyorsanız daha fazla beklemeyin ve Merlin Yapı’yı arayın. Yılların vermiş olduğu bilgi ve tecrübe sayesinde şu an Türkiye’nin en kaliteli ve dayanıklı Tiny House’larını üretmekteyiz. +90 282 264 26 07 bu numara aracılığı ile bizimle iletişime geçebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz. Merlin Yapı olarak sizin için buradayız ve hep burada olacağız!