Merlin Yapı Çelik Yapı ve Cephe Sistemleri Tekirdağ, Türkiye
HOŞGELDİNİZ
0282 264 26 07
Belediye Ruhsat Ücreti 2023
Belediye Ruhsat Ücreti 2023
Belediye ruhsat ücretleri, bir yapının inşa edilmesi, yenilenmesi veya değiştirilmesi için alınan bir izin için ödenen ücretlerdir. Bu ücretler, yapının yerleşim yerine ve amacına göre değişebilir. Örneğin, bir ticaret yapısı için alınan ruhsat ücreti, bir konut yapısı için alınan ruhsat ücretinden daha yüksek olabilir.
Belediye ruhsat ücretleri, yapının büyüklüğü, yapılacağı yer ve amacı gibi faktörler göz önüne alınarak belirlenir. Örneğin, bir yapının yerleşim yerine göre, ruhsat ücretleri farklılık gösterebilir. Aynı şekilde, bir yapının amacı da ruhsat ücretlerini etkileyebilir. Örneğin, bir okul inşa etmek için alınan ruhsat ücreti, bir ticaret yapısı için alınan ruhsat ücretinden daha düşük olabilir.
Belediye ruhsat ücretleri, yıllık olarak güncellenir ve yapılacak işler için uygulanır. Bu oranlar, yapılacak işlerin özelliklerine göre belirlenir ve yapılacak işlerin özelliklerine göre değişebilir. Örneğin, bir ticaret yapısı için alınan ruhsat ücreti, bir konut yapısı için alınan ruhsat ücretinden daha yüksek olabilir.


İstanbul Belediyesi İmar Şube Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre aşağıda açıklamalar bulunmaktadır.
https://ibb.istanbul/BBImages/Slider/Image/2023-imar-sube-mudurlugu.pdf

AÇIKLAMALAR

1. YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ ALINMASINA İLİŞKİN ÜCRETLER

İskan aşamasında alınması gerekli tüm ücretler tek kalemde belirlenmiş olup, yapı inşaat alanı üzerinden hesaplanacaktır. Bu ücret önceki tarifelerde ayrı kalemler halinde alınan; Teknik Eleman Ücreti, Fotoğraf Tasdik Ücreti, Makine - Elektrik - Isı Yalıtım - Tesisat Ücreti, Denetim Ücreti, Kat Mülkiyeti Tesis Ücreti, Asansör Ücreti, Konteynır Ücreti vb. tüm ücretleri kapsamaktadır. "Ayrıca iskan aşamasında, belirlenen bu ücretten başka ücret alınmayacaktır."

2. AVAN PROJE TASDİK ÜCRETİ

Avan Proje Nedir ?

Avan proje, bir yapının inşa edilmesi, yenilenmesi veya değiştirilmesi için alınan bir izin için ön proje olarak hazırlanan ve ön inceleme yapılması için belediyeye sunulan projedir. Avan projeler, yapının yerleşim yerine ve amacına göre değişebilir ve yapılacak işlerin özelliklerine göre düzenlenir. Örneğin, bir ticaret yapısı için avan proje, bir konut yapısı için avan projeden farklı olabilir. Avan projeler, yapının büyüklüğü, yapılacağı yer ve amacı gibi faktörler göz önüne alınarak hazırlanır ve belediyeye sunulur. Avan projeler, yapılacak işlerin özelliklerine göre değişebilir ve yapılacak işlerin özelliklerine göre düzenlenir.

Avan Proje Tasdik Ücreti yapı inşaat alanının beher m2 si için alınır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin ayrı ayrı onaylayacağı Avan Projeler için ücret sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından alınır. İlçe Belediyesi tarafından tekrar ücret alınamaz. Avan proje tadilatlarında; Tadilat Avan Proje Tasdikinde fonksiyon değişikliklerinde ücret farkları ayrıca alınır. Tadilat yapılan katın yapı inşaat alanının beher m2 si için, yapı fonksiyonlarına göre belirlenen ücretin tamamı alınacaktır. Tadilat neticesinde yapı inşaat alanında meydana gelen artışlar da ise artan beher m2 için yapı fonksiyonları için belirlenen birim fiyatın tamamı üzerinden ücret alınır. Teknik Eleman Ücreti; talepte bulunulan projenin yapı inşaat alanı üzerinden teknik eleman ücreti alınır.

3. YANAN VE YIKILAN YAPILAR FORMUNA İLİŞKİN ÜCRETLER

Tabloda belirtilen yapı inşaat alanı aralıklarına göre maktu olarak ücretlendirilecektir. Belirlenen bu ücretten başka ücret alınmayacaktır.

4. İMAR DURUMU BELGE ÜCRETİ

Belge başına ücretlendirilecektir. İmar durumu temditlerinde, değişiklik yoksa ücretin %50'si, değişiklik varsa ücretin tamamı alınır.

5. SİLÜET ONAY ÜCRETİ

Avan proje onayı yapılan projeler için ayrıca silüet onayı ücreti alınmayacaktır. Belge başına ücretlendirilecektir.

6. KAT İRTİFAK - MÜLKİYET PROJESİ ÜCRETİ

Gecekondu Önleme Bölgesi Planı ve İmar Islah Planı uygulanacak bölgelerde, ücretin %50'si alınır.

7. ÇALIŞMA ALANI KULLANIM ÜCRETİ

İnşaat yapım aşamasında terkinli alanların ( kaldırım, yol vb.) kullanılan bölümüne ilişkin ücrettir.

8. YENİ YAPI RUHSATINA İLİŞKİN ÜCRETLER

Ruhsat aşamasında alınması gerekli tüm ücretler toplam yapı inşaat alanı üzerinden hesaplanacaktır. Bu ücret önceki tarifelerde ayrı kalemler halinde alınan; Mimari Proje Onay Ücreti, Statik Proje Onay Ücreti, Zemin Etüt Onay Ücreti, Makine - Elektrik - Isı Yalıtım - Tesisat Proje Onay Ücreti, Tabela Ücreti, Plaka Ücreti, Proje Tescil Ücreti, Denetim safhaları(hafriyat, temel, temelüstü) vb. tüm ücretleri kapsamaktadır. Teknik Eleman Ücreti ruhsat başvurusu esnasında her ruhsat için birdefaya mahsus olacak şekilde peşin olarak tahsil edilecektir. Ayrıca ruhsat aşamasında, belirlenen bu ücretlerden başka ücret alınmayacaktır. Düzenlenen bir ruhsat birden fazla fonksiyonu içeriyorsa ruhsat ücreti her fonksiyon için ayrı ayrı hesaplanacaktır. Muvakkat inşaat ruhsatı da yukarıdaki açıklamalara göre ücretlendirilecektir. Ek bina ve Restorasyon Ruhsatı da yeni yapı gibi değerlendirilerek yukarıdaki açıklamalara göre ücretlendirilecektir. 9

TADİLAT RUHSATLARINA İLİŞKİN ÜCRETLER

Tadilat ruhsatında ücretler, bağımsız bölüm/ortak alan yapı inşaat alanı üzerinden, yeni yapı ruhsatına ilişkin ücretlerin yarısı (%50'si)kadar alınacaktır. Tadilat yapılan bağımsız bölüm/ ortak alanın yüzölçümü; ait olduğu kat alanından büyük ise ait olduğu katın yapı inşaat alanı, ait olduğu kat alanından küçük ise bağımsız bölüm/ ortak alanın kendi yapı inşaat alanının ve beher m2 'si üzerinden hesaplanacaktır. Alınan bu ücret 8. maddesindeki tüm kalemleri kapsamaktadır. Ayrıca tadilat ruhsatı aşamasında, belirlenen bu ücretten başka ücret alınmayacaktır. İlave ve Kat İlavesi Ruhsatı da tadilat ruhsatı gibi değerlendirilerek yukarıdaki açıklamalara göre ücretlendirilecektir. Ancak ilave olan inşaat alanı yeni yapı olarak değerlendirilir.

10. DİĞER YAPI RUHSATLARINA İLİŞKİN ÜCRETLER

"Geçici ruhsat ve kullanım değişikliği, istinat duvarı, bahçe duvarı ve iksa amacı ile düzenlenen ruhsata ilişkin ücretler; yeni yapı ruhsatına ilişkin alınan ücretlere göre hesaplanır. İstinat duvarı, iksa ve bahçe duvarı amacı ile düzenlenen ruhsatlara esas inşaat alanı, yüzey alanı üzerinden hesaplanır. Güçlendirme ruhsatı herhangi bir ücrete tabi değildir.

11. YENİLEME - YENİDEN - TEK RUHSATTAKİ BİLGİ / İSİM DEĞİŞİKLİĞİ RUHSAT ALINMASINA İLİŞKİN ÜCRETLER

"Yapı inşaat alanının beher m2'si için ücret alınacak olup, belirlenen ücret 8. maddesindeki tüm kalemleri kapsamaktadır. Ayrıca yenileme/yeniden ruhsat aşamasında belirlenen bu ücretten başka ücret alınmayacaktır." "Ruhsat belgesindeki Bilgi Değişikliklerine İlişkin Ücretler; Yapı inşaat alanında herhangi bir değişiklik yapılmadan sadece isim değişiklerinde (yapı sahbi, şantiye şefi vb.) alınacak maktu ücret olup, bu işlem için ayrıca başka ücret alınmayacaktır."

12. BASİT TADİLATLARA İLİŞKİN ÜCRETLER

Alan artışı gerektirmeyen proje değişikliklerden alınacak ücret olup, bu işlem için ayrıca başka ücret alınmayacaktır.

13. YAPI FONKSİYONLARI

Düzenlenen bir ruhsat birden fazla fonksiyonu içeriyorsa ruhsat ücreti her fonksiyon için ayrı ayrı hesaplanacaktır. Yapı fonksiyonlarının tespitinde ruhsata esas olan projeler esas alınır.

14. HESAP ŞEKLİ

Ücret kalemlerinde verilen m2 değerlerinde; örneğin 10.000 - 50.000 arasına 50.000 m2 dahil değildir.

15. MUAFİYETLER

Kamuya ait taşınmazlar üzerinde yapılan (üniversite, okul, hastane, kütüphane, ibadethane, spor tesisi, kültür ve sanat yapıları vb. ile bunların müştemilatları) yapılar ile kamu tüzel kişiliğine sahip eğitim kurumu yapılarının proje tasdikinden ücret alınmaz. Vakıflar Genel Müdürlüğü veya mazbut vakıflara ait taşınmazlar üzerinde yapılacak yapılara ilişkin projelerin tasdikinden ücret alınmaz.

 

Prefabrik Ev Belediye Masrafları

Not : 2022 fiyatları yazılmıştır. 2023 fiyatları yakında güncellenecektir. 
 
Prefabrik ev yaptırırken belediyeden veya il özel idaresinden bir takım gerekli izinleri çıkarmamız gerekmektedir. Bunun yanında da harç ücretleri bizim masrafımız olmaktadır. Aşağıda belirtilen ücretler “İstanbul” ili için geçerlidir. Siz “İstanbul” dışında başka bir ile prefabrik ev kurulumu yapacaksanız bu ücretlerin çok daha altında bir ücretlendirme ile karşılaşabilirsiniz.

Avan Proje Tasdik Ücreti

  • Mimari, Statik,Elektrik, Mekanik ve istenirse Peyzaj projeleri için her bir proje için hesaplanır. (Prefabrik Konut için metrekaresi 14.85 TL)
  • İmar Durumu Belge Ücreti (ilk müracatta her bir belge için)
  • Belge Adet Fiyatı: 80 TL
  •  Fotokopi ve Dosya İnceleme Ücreti
  •  Suret (Fotokopi) Ücreti sayfa :  2.53 TL
  •  Suret Tasdik Ücreti sayfa : 11.27 TL
  •  Dosya İnceleme Ücreti parsel:  166.7 TL
Aplikasyon Krokisi Ücreti
Bu konuda detaylı bakanlık tablosu için aşağıda ki bağlantıya tıklayınız.
https://www.tkgm.gov.tr/sites/default/files/2022-01/2022%20YILI%20H%C4%B0ZMET%20%C3%9CCRETLER%C4%B0%20ve%20KATSAYILAR.pdf
Proje ofisine ödenecek ücret.
Yapı denetimine ödenecek ücret.

Buraya kadar olan ki kısımlar inşaat aşamasından önce olan ödemelerdi, inşaatınız bittikten sonra ise iskan almak için ödeme yapmanız gerekmektedir. Onlara da hadi gelin hep beraber değinelim.

Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan ) Alınmasına İlişkin Ücretler
Prefabrik Ev- Konut  1000 metrekare kadar metrekare: 14.85 TL
Kaynak : https://ibb.istanbul/BBImages/Slider/Image/imar-mudurlugu-4492.pdf

Röperli kroki nedir?    

Bazı illerde, prefabrik evlerde iskan öncesi röperli kroki istenmektedir.
Röperli kroki aplikasyon krokisinin özel bir çeşididir. Genellikle yapı kullanma izin belgesi öncesinde yapının projesine uygun olup olmadığının kontrolü için istenmektedir.
Röperli kroki ücreti aplikasyon ücretine ilave +393 TL olarak hesaplanır.
Şehirlerde ruhsat için belediyelere başvurulması gerekmektedir.
Köylerde ise ruhsat için il özel idareye başvurulması gerekmektedir.
Prefabrik ev yaptırmadan önce ruhsat alırken sizden istenecek belgeler şunlardır;
  • Arsanızın tapusu.
  • Arsanıza inşa edilecek yapının imar projesi.
  • Prefabrik evin statik projesi.
  • Prefabrik evin su ve elektrik tesisatı projesi.
  • Prefabrik evin röperli veya ebatlı krokisi.
Bu belgeler kısacası prefabrik evlerin belediye masraflarını oluşturmaktadır. Prefabrik evlerin kurulumuna başlamadan önce mutlaka evin müstakbel arsasına ayrıntılı bir çalışma ve inceleme yapılması gerekmektedir. Bu sayede ileride doğabilecek problemler çok daha önceden tespit edilebilir. Bu incelemeler sonucu arsa satın alınmadıysa ona göre alınmalıdır ve konuta uygunluğu bunun yanı sıra kurulacak sistemlere de uygunluğu kontrol edilmelidir.  Arsanın yapısı imara uygunsa prefabrik ev yapımına gönül rahatlığıyla başlanabilir.

Belediyenin Bizden İstedikleri

  • Elektrik mühendisinin elektrik projesini imzalaması

  • İnşaat mühendisinin statik projesini imzalaması
  • Mimari projeyi mimarın imzalanması
  • Mekanik proje için makine mühendisinin imzalaması
Belediyeden prefabrik ev için izin alırken gerekli olan bu projelerin çizimleri de bize ek olarak bir masraf oluşturmaktadır ve bu masrafları belediye masrafları olarak nitelendirebiliriz. Belediyeler tarafından verilecek olan ruhsatlar prefabrik evlerin metrekaresine göre değişiklik göstermektedir. Prefabrik ev yaptırırken belediye masraflarının yanı sıra evrak masraflarını da dikkate almanızı öneririz. Prefabrik ev yaptırmak isteyenler öncelikle prefabrik ev ruhsatı için gerekli izinleri almalı ve ardından evin kurulumunu gönül rahatlığıyla tamamlayabilir.